Valg…

I demokratiets navn, skal vi til valg 15. september. Vi har travlt med at finde ud af hvem der skal stemmes på, ja nogle ved ikke hvem de skal stemme på. Nogle igen, “gider” slet ikke stemme.

Her hvor jeg er lige nu, har der været valg til byrådet, for et års tid siden. Valg, jo det var der, men er der så også et demokrati?

Saudi Arabien er et kongedømme, kongen regerer. Han har nogle ministre, som har nogle ansvarsområder, men tænk engang, alle ministrene hedder Prins til fornavn. Det er familien der bestemmer. Byrådet i Riyadh, havde da godt nok et valg, men prøv lige at hør de nærmere omstændigheder.

Kun halvdelen af byrådets pladser var på valg. Den anden halvdel sammensatte?? kongen.

Det er i øvrigt kun mænd der må stemme, og tilmed kun de mænd der lod sig registrer som vælgere. Det betød at kun omkring 15% af Riyadhs befolkning stemte den dag, om halvdelen af byrådets pladser. I Libyen, i Ægypten, i Syrien og andre steder kæmper man med livet som indsats for at få lov til at være med til at bestemme. Hvor mange tusinde mennesker der er blevet dræbt i det seneste halve år, for at få love til at sætte det kryds, er ikke til at tænke på. Her i landet er det ved lov forbudt at ønske demokrati. Der er straf for at opfordre til uroligheder. En af ministrene udtalte at der ville blive klippet fingre af dem der blev fanget. Og det er det ikke tomme trusler.

Nu må jeg heller stoppe, jeg vil gerne hel hjem.

Derfor til dem hjemme i danmark, som hader valg, som synes det er irreterende at skulle høre på politikerne, og som synes politik er spild af tid! Tænk på alternativet.

Det er så ligemeget hvem du stemmer på, ja endda om du stemmer blankt. Men ikke at deltage i demokratiets simpleste ønske, brug 5 minutter på at sætte et kryds, er simpelthen ikke i orden. Det er en pligt vi har som borger i et demokrati.

Vi har lov til at stemme på det parti vi vil, vi må sige vores ærlige mening, vi må skrive hvad vi vil, eller tegne… Styret kan ikke komme efter os. Det er demokrati.

Vi har et valg. Vær glad for det.

God valgkamp.

Varme hilsner

Henrik