Skyldig indtil

Til frokost, som vi spiser hos Ansaldo, stødte jeg på vores IT mand, udenfor huset. Jeg hilste pænt på ham, og sagde at jeg troede at han havde fri, siden jeg ikke havde set ham i formiddag. Han smilede, som han altid gør, og svarede meget beskedent at han havde været på politistationen.

Den virksomhed jeg arbejder for hernede, bruger rigtig meget udenlandsk arbejdskraft, hvilket ikke er usædvanligt. Og udenlandsk arbejdskraft skal have en invitation fra en “sponsor” eller arbejdsgiver for at kunne søge visa. Efterfølgende skal man holde sit visa ved lige. Man må ikke opholde sig længere end 30 dage i landet, så skal man ud af landet. Skal man bo her, skal man have et andet stykke papir, et såkaldt iqama.

Så det er ikke usædvanligt at en person i firmaet, opsøger myndighederne for at holde orden i sine papirer. Alligevel var der noget i hans måde at sige det på, der vakte min nysgerrighed, så jeg spurgte lidt uddybende hvad han havde lavet dér, hos politiet altså.

Han svarede stadig smilene, at han havde været anholdt.

For hvad kunne man så spørge, tjo han var passager i en taxa.

Nu skal man huske på at i dette land, er man skyldig indtil politiet er overbevidst om det modsatte, så derfor sad han i arresten i nogle timer.

Da han skulle på arbejde, gør han såmænd som vi andre også gør. stiller sig ud i vejsiden, og prajer den første taxa der kommer. Nogle taxaer har taxameter, mens andre ikke har. Alle bilerne ligner hinanden, så det er ikke til at se forskel. Men undervejs bliver taxaen stoppet af politiet. Det viser sig at taxachaufføren ikke har gyldig taxalicens, derfor anholdes han, og vores IT mand, han bliver anholdt, fordi han, som sagt, var passager.

Alle kører til politistationen. Han bliver spurgt om papirer, som han afleverer. Man har ALTID sine papirer på sig hernede. Der bliver spurgt til hans sponsor, som han jo kender og siger navnet på. Så går politiet igang med at checke oplysninger. Det foregår sikkert i Arabisk tempo. De der kender 10 italienske minutter (som en halv time) kan godt gange med to når vi snakker Arabisk tidsregning. Så efter nogle timer, hvor firmaerne han arbejder for er blevet kontaktet, og hans ankomst til landet er sikkert også kontrolleret, bliver han sat fri, og kan nu praje en ny taxa for at komme på arbejde. Han var uskyldig.

Vi har længe grinet lidt af systemet hernede, og spøgt med at hvis vi kommer ud for et trafikuheld, så gælder det om at komme væk inden politiet kommer. Det er nemmere ikke at være en del af fornøjelsen. I Danmark, ville en betjent hurtigt kunne afgøre om man skal blive eller ej. Det er noget med at man afleverer sine oplysninger, og så kan man forsvinde. Her er man indvoldveret, og skyldig, indtil det modsatte er bevist.

Varme hilsner

Henrik